Peix de custòdia marina i vi de custòdia agrària.

 

El dijous 29 d' Octubre, es va fer un acte del projecte Peix de custòdia, a l'espai Escuela de cocina Mireia Carbó, a la vila de Gràcia. Es tractava d'un "showcooking" amb la cuinera Núria Bàguena on es va ensenyar a cuinar espècies de peix de custòdia amb receptes tradicionals. I en el que, nosaltres, Talcomraja vam demanar adherir-nos-hi i crear sinergies dels dos projectes, tot maridant uns plats deliciosos amb els nostres vins blancs i negres.

 

El peix de custòdia és un peix pescat de forma responsable i de proximitat provinent dels canyons del Maresme, una manera diferent de treballar en la conservació dels cetacis de l ’àrea, amb valor afegit.

 

El 95 % de les poblacions comercials de peixos del Mediterrani es troben sobre-explotades i en perill, i la pressió pesquera es concentra en només una petita proporció de totes les especies de peixos que podem trobar en els nostres mars. De fet, de les més de 500 espècies comestibles no en trobem més d’ un centenar a les llotges i, d’ aquestes, l’ usuari final no en coneix més de 10, com a norma general.

 

D’ altra banda moltes de les tècniques pesqueres que es fan servir son poc selectives i interaccionen amb altres especies de forma directa (captura incidental i/o destrucció de l’ hàbitat) o indirecta (competència pel recurs, degradació hàbitat, contaminació del medi...).

 

Amb el projecte Peix De Custòdia es pretén obtenir una etiqueta de qualitat que promocioni el consum de peix responsable, pescat de forma artesanal, amb arts compatibles amb la viabilitat d’ altres espècies com els cetacis, i que disminueixi la pressió sobre especies comercials i l’ecosistema marí. Es vol incentivar el consum d'espècies poc conegudes, però igualment de gran valor culinari.

 

Es per això que es va realitzar un taller culinari al barri de Gràcia a Barcelona, per a explicar un receptari amb aquestes espècies, amb Núria Bàguena. El tastet final va tenir un maridatge perfecte amb vi del Maresme del Celler Talcomraja.

 

Aquest projecte és una iniciativa de SUBMON i Acciónatura que s’emmarca en els projectes d’Educació i Sensibilització ambiental delGeneralitat Catalunya - Departament Territori i Sostenibilitat. Talcomraja vam volguer sumar-se i fer col·laboracions.

 

SUBMON: és una plataforma de serveis ambientals marins que realitza projectes en l’àmbit de la conservació, estudi i divulgació del medi marí. L’associació està integrada per un equip multidisciplinar d’especialistes i professionals del sector ambiental marí, format per veterinaris, biòlegs, enginyers, submarinistes i educadors amb una experiència d’entre 10 i 20 anys treballant al medi marí, a nivell nacional i internacional, centrat en oferir i desenvolupar un servei integral en l’elaboració de projectes relacionats amb la conservació i la gestió del medi marí. Derivat dels seus principis estatutaris, la sensibilització i educació ambiental és un dels pilars bàsics de l’entitat. Durant 2013 SUBMON va crear i desenvolupar la idea de fer una “cistella de peix” com les cistelles ecològiques de verdures, dins de l’àmbit del projecte de custòdia marina de “Canyons del Maresme”. Enguany es compta amb més de 100 famílies i s’han venut uns 1.000 kg de peix.

 

ACCIÓ NATURA:  té com a missió la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat mitjançant la protecció, millora i restauració dels ecosistemes naturals, i la sensibilització i implicació de la societat.  Acció natura aporta al projecte la seva àmplia experiència i coneixement provinent d’una iniciativa similar duta a terme en relació al desenvolupament d’un segell de consum responsable de peix amb els restaurants de Sitges i de Barcelona, iniciativa que va ser reconeguda amb el premi ACCIÓ21 l’any 2008.

 

TALCOMRAJA: té com a missió la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, a través del treball de les vinyes amb agricultura ecològica com a custòdia agrària i l'elaboració de vins al celler mitjançant la metodologia ecològica i natural. 

 

 

 

 

Escribir comentario

Comentarios: 0